Η ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ "ΚΟΛΛΑΕΙ" ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΔΥΟ

Η ΕΓΚΑΙΡΗ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΤΟ ΚΛΕΙΔΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΥΡΥΘΜΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ

 

Φαίνεται ότι KAI η κατάθλιψη των μπαμπάδων (εκτός από αυτή που εμφανίζουν οι μαμάδες) έχει αντίκτυπο στα παιδιά. Μελέτη που πραγματοποίησαν επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Λονδίνου (The University College of London) σε 14.000 οικογένειες στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ιρλανδία έδειξε ότι αμφότεροι οι γονείς παίζουν ρόλο στην πρόληψη της κατάθλιψης στην εφηβεία των παιδιών τους. 

Πιο αναλυτικά, οι επιστήμονες ενθάρρυναν τους μπαμπάδες να αναζητήσουν βοήθεια για να αντιμετωπίσουν τα συμπτώματα κατάθλιψης που εμφάνιζαν. Ο Δρ Gemma Lewis, επικεφαλής της έρευνας, δήλωσε ότι λόγω του ότι οι μητέρες περνούν περισσότερο χρόνο με τα παιδιά, υπάρχει μια παράδοση να τους αποδίδεται η ευθύνη ότι (μόνο αυτές) μεταφέρουν την κατάθλιψη σε αυτά, χωρίς, όμως, αυτό να ισχύει μόνο για εκείνες. Όπως πρόσθεσε, "αν είναι κανείς πατέρας και δεν έχει αναζητήσει ιατρική βοήθεια για την αντιμετώπιση της κατάθλιψης, μπορεί αυτό να έχει αντίκτυπο στο παιδί του. Ελπίζουμε ότι τα ευρήματα θα ενθαρρύνουν τους άνδρες που βιώνουν κατάθλιψη να μιλήσουν στο γιατρό τους γι αυτό".

Η έρευνα αναλυτικά
Η έρευνα βασίστηκε σε δύο μεγάλα δείγματα του γενικού πληθυσμού, σε 6.000 οικογένειες στην Ιρλανδία και σε άλλες 8.000, περίπου, στο Ηνωμένο Βασίλειο. Στο πλαίσιό της, οι γονείς και τα παιδιά, ηλικίας επτά, εννέα και 13-14 ετών συμπλήρωσαν ένα ερωτηματολόγιο σχετικά με τα αισθήματά τους. Τα παιδιά ρωτήθηκαν σχετικά με τα συναισθήματά τους και οι γονείς απάντησαν, επίσης, σχετικά με όλα όσα αισθάνονταν, τα οποία και μετρήθηκαν με βάση μία κλίμακα κατά της κατάθλιψης. Τα αποτελέσματα έδειξαν συσχετισμό ανάμεσα στα συμπτώματα κατάθλιψης στους μπαμπάδες και τους εφήβους, τα οποία ήταν παρόμοια σε έκταση με εκείνα των μητέρων που βίωναν κατάθλιψη (ως προς τον αντίκτυπο). Περαιτέρω, πολλά ψυχικά προβλήματα υγείας, συμπεριλαμβανομένης της κατάθλιψης, ξεκινούν περίπου στην ηλικία των 13 και ενώ μέχρι τώρα γνωρίζαμε ότι ως προς αυτό η κατάθλιψη της μητέρας αυξάνει τον κίνδυνο, αυτό πλέον και σύμφωνα με την έρευνα, ισχύει και για τους πατέρες.


Αρνητικές σκέψεις
Στο σπίτι, τα συμπτώματα της κατάθλιψης κάνουν συχνά τις μητέρες και τους πατέρες να νιώθουν πιο κουρασμένοι και ευερέθιστοι, ενώ είναι πιο πιθανό να μαλώνουν με τα παιδιά τους. Όπως επισημαίνει ο Δρ. Lewis, τα παιδιά, βλέποντας τον τρόπο με τον οποίο συμπεριφέρονται οι γονείς τους, αποκτούν αρνητικές σκέψεις, οι οποίες μπορεί να οδηγήσουν σε καταθλιπτικά συμπτώματα. Εκείνο που προκύπτει, ως σύσταση, βάσει των αποτελεσμάτων της έρευνας, είναι ότι και οι δύο γονείς θα πρέπει να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα της εφηβικής κατάθλιψης σε πρώιμο στάδιο. Εξυπακούεται ότι θα πρέπει και οι ίδιοι να αναζητήσουν βοήθεια ώστε να ξεπεράσουν και το δικό τους πρόβλημα, στο βαθμό που υπάρχει. 

Τα συμπτώματα της κατάθλιψης 
Καταρχάς, θα πρέπει να πούμε ότι ποικίλουν. Ξεκινούν από ένα αίσθημα θλίψης, οι γονείς μπορεί να έχουν χάσει την ελπίδα τους, το ενδιαφέρον για πράγματα που παλαιότερα απολάμβαναν. Αυτό κάποιες φορές επηρεάζει την απόδοση στην εργασία τους, την κοινωνική ζωή και τις οικογενειακές σχέσεις. Στα ψυχολογικά συμπτώματα περιλαμβάνονται η χαμηλή αυτοεκτίμηση, η έλλειψη κινήτρου και η συγκινησιακή φόρτιση. Στα σωματικά συμπτώματα περιλαμβάνονται η έλλειψη όρεξης για φαγητό, η απώλεια ενέργειας και ο διαταραγμένος ύπνος. Τέλος, ως προς τα κοινωνικά συμπτώματα, οι γονείς με κατάθλιψη μπορεί να αποφεύγουν επαφές με φίλους και να αποσύρονται από κοινωνικές δραστηριότητες.


Πώς να αναζητήσουμε βοήθεια 
Αν αντιμετωπίζουμε παρόμοια συμπτώματα για διάστημα μεγαλύτερο των δύο εβδομάδων, είναι καλό, τόσο για εμάς, όσο και για τα παιδιά μας, να απευθυνθούμε στον παθολόγο μας. Η θεραπεία αφορά συνήθως έναν συνδυασμό αυτο-βοήθειας, συζήτησης με ειδικούς ψυχολόγους ή ακόμη και φαρμακευτική αγωγή, ανάλογα με το είδος της κατάθλιψης.
Δυστυχώς, οι άνθρωποι τείνουν να κουκουλώνουν τα ψυχολογικά τους προβλήματα ώστε να μην επιβαρύνουν τα παιδιά τους, αλλά είναι πολύ προτιμότερο να είναι ειλικρινείς και ανοικτοί και να δίνουν την ευκαιρία στα παιδιά τους να κάνουν ερωτήσεις. Εκείνο που θα πρέπει να έχουμε όλοι στο μυαλό μας είναι ότι η κατάθλιψη δεν χρειάζεται να σταθεί εμπόδιο στην καλή γονεϊκότητα. Ένας γονιός με κατάθλιψη δε σημαίνει ότι δεν είναι καλός γονιός. Μπορεί να υποστηρίξει το παιδί του, να του παρέχει αγάπη, να το καθησυχάζει όποτε το χρειάζεται και να το βοηθά να κάνει πράγματα που του αρέσουν.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις