Tablet: Ο ΝΕΟΣ ΤΟΥΣ ΚΟΛΛΗΤΟΣ

Ο γιος μου ο Χάρης ξεκίνησε φέτος το νηπιαγωγείο. Μετά τις πρώτες εβδομάδες προσαρμογής, οι νηπιαγωγοί του, του συμβατικού και του ολοήμερου σχολείου, κάλεσαν όλους εμάς, τους γονείς, για ενημέρωση. Πέρα από τις γενικές συμβουλές που μας έδωσαν, τα αναλώσιμα υλικά που μας ζήτησαν και την έλλειψη υποδομής που επεσήμαναν (αυτό, άλλωστε, είναι μια μεγάλη κουβέντα), αμφότερες στάθηκαν ιδιαίτερα στην υπερκινητικότητα που παρατήρησαν στα περισσότερα παιδιά.
-"Πόσες ώρες τηλεόραση βλέπουν κάθε μέρα;"
-"Μήπως βλέπουν υπολογιστή πριν πάνε για ύπνο;"
Ήθελα ν' ανοίξει η γη και να με καταπιεί... Ή μάλλον όχι. Ψέματα λέω. Έχει περάσει ανεπιστρεπτί η περίοδος που είχα τύψεις γι αυτό...δυστυχώς! Ναι, οι οθόνες είναι οι σύγχρονες "αυλές". Ναι, οι γονείς εξαγοράζουμε συχνά την ηρεμία μας με τη βοήθεια των tablets και των smartphones. Ναι, τα σημερινά παιδιά έχουν εξοικείωση με την τεχνολογία στο επίπεδο ενός...hacker! Άλλωστε το κινητό έχει γίνει η προέκταση και του δικού μας, ενήλικου χεριού...
Έρευνα που δημοσιεύθηκε πρόσφατα από την Common Sense Media, έναν μη κερδοσκοπικό οργανισμό που στόχο έχει την παροχή βοήθειας στα παιδιά, τους γονείς και τους εκπαιδευτικούς όσον αφορά στην ασφαλή πλοήγηση, αποκαλύπτει ότι το ποσοστό των μικρών παιδιών στις ΗΠΑ που ξοδεύουν χρόνο μπροστά σε μια κινητή οθόνη έχει τριπλασιαστεί τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Πιο συγκεκριμένα, παιδιά ηλικίας 8 ετών και κάτω, τα οποία ξόδευαν περίπου 15 λεπτά την ημέρα το 2013, τώρα ξοδεύουν 48 λεπτά(!). Περίπου 4 στα 10 παιδιά ηλικίας έως 8 χρόνων έχουν τα δικά τους tablets, αριθμός κατά 7% αυξημένος σε σχέση με το 2013.
Άλλωστε η εικόνα ενός παιδιού απορροφημένου στην οθόνη του tablet σε καφετέριες, εστιατόρια, χώρους αναμονής σε αεροδρόμια είναι τόσο συχνή και γνώριμη. " H πανταχού παρουσία των κινητών συσκευών αλλάζει την παιδική ηλικία", υπογραμμίζει ο James Steyer, ιδρυτής της Common Sense Media.
Αν και οι έρευνες δείχνουν ότι τα παιδιά χαμηλότερων κοινωνικών στρωμάτων τείνουν να περνούν περισσότερο χρόνο μπροστά σε μια οθόνη, η αλήθεια είναι ότι η τεχνολογία έχει "εισβάλλει" σε όλες τις οικογένειες. Τα μεγαλύτερα παιδιά δημιουργούν δικούς τους λογαριασμούς στα social media, συνομιλούν διαδικτυακά, θρέφουν, σε πολλές περιπτώσεις, την αυτοπεποίθησή τους μέσα από τον αριθμό των likes που "κερδίζει" μια ανάρτησή τους σε facebook και instagram.
Ως γονείς, έχουμε καταρχάς την ευθύνη να τα προστατέψουμε από επικίνδυνα sites και δραστηριότητες. Οφείλουμε να ελέγχουμε την ποιότητα των προγραμμάτων που παρακολουθούν και να βάλουμε όρια στο χρόνο που παρακολουθούν. Ας τα βοηθήσουμε να εκτονωθούν μέσα από τον αθλητισμό και άλλες, δημιουργικές δραστηριότητες, ας κλέψουμε λίγο από το υστέρημα του χρόνου μας για να παίξουμε μαζί τους όσο είναι μικρά. Aς διαβάσουμε μαζί τους ένα βιβλίο!
* Ενημερωθείτε για την ασφαλή πλοήγηση στο Διαδίκτυο (http://www.astynomia.gr )




Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις