ΗΜΕΡΑ ΤΟΥ ΚΟΥΜΠΑΡΑ



Στην εποχή της οικονομικής κρίσης, η αρετή της αποταμίευσης και της καλής διαχείρισης των χρημάτων μας, αποκτά ιδιαίτερη σημασία. Μπορεί κάποιοι από εμάς να σνομπάρουν τον κουμπαρά, αλλά είναι ένα χρηστικότατο αντικείμενο για μικρούς και μεγάλους. Βρίσκεται εκεί, πάνω στο ράφι, για να μας υπενθυμίζει ότι πρέπει να γεμίσει, δεν είναι απλά διακοσμητικό.
Η 31η Οκτωβρίου έχει καθιερωθεί παγκοσμίως ως Ημέρα Αποταμίευσης και αποτελεί μια καλή αφορμή για να θυμηθούμε πόσο σημαντικό είναι να διδάξουμε στα παιδιά ότι είναι καλό να μαζεύουν χρήματα για μια ξεχωριστή περίσταση ή μια απροσδόκητη ανάγκη. Να μην ξοδεύουν αλόγιστα το χαρτζιλίκι τους. Να μην ζητούν μονίμως δώρα και παιχνίδια και όταν το κάνουν-γιατί είναι παιδιά- να τους εξηγούμε ότι τα χρήματα που μπορούμε να διαθέσουμε δεν είναι απεριόριστα και καλύπτουν πρωτίστως βασικές ανάγκες και υποχρεώσεις.
Αν θέλετε να ευαισθητοποιήσετε τα παιδιά σας πάνω στο θέμα της αποταμίευσης, αναζητήστε δράσεις και δραστηριότητες στις βιβλιοθήκες και τις υπόλοιπες δομές της γειτονιάς σας. Ενδεικτικά, αύριο το απόγευμα (17.30-18.30), στην Περιφερειακή Βιβλιοθήκη του Δήμου Θεσσαλονίκης στην οδό Κωνσταντινουπόλεως, παιδιά 6 έως 8 χρόνων θα φτιάξουν κουμπαράδες και θα διαβάσουν "Το σπάταλο τερατάκι" της Κατερίνας Μαρκαδάκη που μας διδάσκει ότι τα χρήματα δεν είναι για να τα σπαταλάμε. Αντιστοίχως, στην Παιδική Βιβλιοθήκη της Δελφών, η παραμυθού Μαρία Φλώρου θα αφηγηθεί "Το καρβελάκι και το παγωνάκι και το χρυσό φλουρί" σε παιδιά 4-6 ετών (18.00-19.00).


.
INFO: Παιδική Βιβλιοθήκη Δελφών, τηλ.: 2310-324090
            Περιφερειακή Βιβλιοθήκη Κων/πολεως, τηλ.: 2310-315100
            Βιβλίο: Πες μου γιατί δεν μπορώ να αγοράσω ό,τι θέλω;, Τζιαμπίρης-Πυραμίδα



Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις