Ο ΥΠΝΟΣ ΘΡΕΦΕΙ ΤΑ ΜΩΡΑ ΚΑΙ ΝΙΚΑ ΤΗΝ ΘΛΙΨΗ ΤΩΝ ΓΟΝΙΩΝ ΤΟΥΣ


 Η πλειοψηφία των γονιών έχουν να διηγηθούν αναρίθμητα ξενύχτια πάνω από την κούνια του μωρού ή αγκαλιά με το μωρό που αρνείται να κοιμηθεί ή ξυπνάει έντρομο τη νύχτα ξεσηκώνοντας τη γειτονιά. Νανουρίσματα, κλασική μουσική, ζεστά μπάνια, συγκοίμηση, όλα επιστρατεύονται για να παραδοθεί κάποια στιγμή στην αγκαλιά του Μορφέα. Μπορεί, μετά από χρόνια, όλα αυτά να τους φαίνονται αστεία, αλλά, την ώρα που το βιώνουν τα πράγματα είναι εντελώς διαφορετικά.
Και αυτό διότι οι καλές συνήθειες ύπνου των μικρών παιδιών δεν είναι ωφέλιμες μόνο για την δική τους ψυχοσωματική ανάπτυξη, αλλά και για την καλή υγεία των γονιών τους. Μάλιστα, σύμφωνα με έρευνες, η βελτίωση του ύπνου των παιδιών συνδέεται με μειωμένα ποσοστά θλίψης ή ακόμη και κατάθλιψης της μαμάς και του μπαμπά.
Πιο συγκεκριμένα, σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε στον Καναδά, οι επιστήμονες βρήκαν ότι η κατάθλιψη που βίωναν οι μητέρες είχε άμεση σχέση με την ποιότητα του ύπνου τους, την εξάντληση και τις σκέψεις που τους απασχολούσαν σχετικά με τον ύπνο των μωρών τους. Στις σκέψεις αυτές περιλαμβάνονταν οι αμφιβολίες που είχαν ως προς το αν τους μαθαίνουν να κοιμούνται σωστά, το αίσθημα θυμού και η έλλειψη οριοθέτησης όσον αφορά στον ύπνο. Αντίστοιχη ήταν η κατάσταση και για τους μπαμπάδες.
Το σημαντικό είναι ότι οι μαμάδες και οι μπαμπάδες που δέχθηκαν, τελικά, βοήθεια, από ειδικούς και βελτίωσαν τις συνήθειες ύπνου των παιδιών τους κατέγραψαν μείωση των συμπτωμάτων θλίψης που βίωναν κατά 18% και 15% αντίστοιχα.

Γονείς, μπορούμε!
Είναι σημαντικό οι γονείς να συζητήσουν τις προσδοκίες τους και να μοιραστούν τις σκέψεις τους για τα προβλήματα ύπνου των παιδιών τους και να μη διστάσουν να αποτανθούν σε κάποιον ειδικό υγείας. Σε κάθε περίπτωση, το σημαντικό είναι να αναγνωρίσουν τόσο τις δικές τους, όσο και τις ανάγκες των παιδιών τους.
Έρευνες έχουν δείξει ότι οι γονείς που μαθαίνουν στο παιδί να χαλαρώνει μόνο του το οχυρώνουν ενάντια σε μακροχρόνια προβλήματα υγείας, όπως είναι τα ψυχολογικά, τα προβλήματα αντίληψης, ακόμη και την παχυσαρκία. Ταυτόχρονα, οι γονείς απολαμβάνουν καλύτερο ύπνο και κατά συνέπεια καλύτερη ποιότητα ζωής.
Tip: Μην περιμένετε το παιδί να μεγαλώσει για να αποβάλει τις κακές συνήθειες ύπνου. Αναζητήστε βοήθεια ώστε να προσαρμοστεί σε μια καλή ρουτίνα που θα βοηθήσει όλη την οικογένεια από τον πρώτο χρόνο ζωής. Αναζητήστε σχετικές εκδόσεις, αλλά μην απογοητευθείτε αν δεν δείτε άμεσα αποτελέσματα. Καλώς ή κακώς, η ανθρώπινη βιολογία δεν μπορεί πάντα να μπαίνει σε καλούπια.

Ο ρόλος του συντρόφου και των συγγενών
Οι βάρδιες στην...αϋπνία είναι, συχνά, μια καλή λύση, διότι επιτρέπουν-τουλάχιστον στον ένα γονιό-να ξεκουραστεί για να αναλάβει αργότερα. Ειδικά τους πρώτους μήνες μετά τη γέννα, η μητέρα είναι σημαντικό να ξεκουράζεται. Εξίσου πολύτιμη για το ζευγάρι είναι η βοήθεια που μπορούν να προσφέρουν η γιαγιά και ο παππούς, η θεία ή ο θείος, ένας κολλητός φίλος,έστω για κάποιες ώρες ή ένα σαββατοκύριακο.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις