ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ: ΠΑΙΔΙΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΤΑ ΘΕΛΟΥΝ ΟΛΑ


Είναι κάποιες φορές-τις περισσότερες θα μπορούσε να πει κανείς-που τα παιδιά απλά δεν ευχαριστιούνται με τίποτε. Ακόμη και στη θέα ενός αμπαλαρισμένου κουτιού που περιέχει ένα δωράκι, μπορεί να φανούν επικριτικά, να τους πειράξει για παράδειγμα το μέγεθος της συσκευασίας-ειδικά αν το συγκρίνουν με το δώρο του αδερφού τους- ή ακόμη και το χαρτί περιτυλίγματος(!). Η αλήθεια είναι ότι είναι δύσκολο να τους καλλιεργήσουμε την έννοια της ευγνωμοσύνης. Δύσκολο, αλλά όχι ακατόρθωτο.

Όταν τα θέλει όλα
Πλησιάζουν τα Χριστούγεννα και ήδη από τώρα τα παιδιά φτιάχνουν τη λίστα με τα δώρα που επιθυμούν. Αν αυτή τη λίστα καταλήγει να είναι πιο μακριά και από λίστα στο ταμείο του σούπερ μάρκετ σε ώρες αιχμής, μάλλον πρέπει να επέμβετε. Ξεκαθαρίστε εγκαίρως ότι ναι μεν καταλαβαίνετε ότι τα δώρα είναι ωραία και όλοι μας θέλουμε να λαμβάνουμε όσο το δυνατόν περισσότερα, ωστόσο, ο οικογενειακός προϋπολογισμός δεν επιτρέπει σπατάλες και θα πρέπει να αρκεστούν-για παράδειγμα-σε ένα και καλό. Με αυτή την ξεκάθαρη εξήγηση, το παιδί δεν τρέφει υψηλές προσδοκίες και μαθαίνει να μην είναι άπληστο.
Εναλλακτική: Ζητήστε του, πλάι στη λίστα με τα δώρα που ιδανικά θα ήθελε να αποκτήσει, να γράψει μια δεύτερη, ίδιου μεγέθους, με πράγματα που θα ήθελε να προσφέρει (παλιά ρούχα, παιχνίδια) και καλές πράξεις που θα ήθελε να κάνει (όπως να σας βοηθήσει στην καθαριότητα του παιδικού, να αναζητήσει μια φιλανθρωπική οργάνωση, να φτιάξει μια Χριστουγεννιάτικη κάρτα). Με αυτόν το τρόπο θα μάθει ότι αξία δεν έχει μόνο να παίρνουμε, αλλά και να δίνουμε.

Η ποιότητα του δώρου
Οι ειδικοί συμβουλεύουν να μαθαίνουμε στα παιδιά ότι τα δώρα είναι ευγενικές χειρονομίες που δείχνουν αγάπη και όχι υλιστικό κέρδος. Κάθε φορά, λοιπόν, που το παιδί σας δέχεται κάποιο δώρο, είναι καλό να στέκεστε στο άτομο που του το πρόσφερε και σε όλες τις παραμέτρους που σκέφτηκε για να το ικανοποιήσει. Αν, για παράδειγμα, ο συμμαθητής του τού αγόρασε ένα βιβλίο με αυτοκίνητα, μπορείτε να δώσετε έμφαση στο ότι ο φίλος θυμήθηκε την αγάπη του παιδιού σας γι αυτά και επέλεξε ένα δώρο που σίγουρα θα του αρέσει. Ότι σκέφτηκε αληθινά το παιδί σας όταν επέλεγε το δώρο και αυτό σημαίνει ότι το αγαπά. Βοηθήστε το, δηλαδή, να καταλάβει την ποιότητα και όχι την ποσότητα του δώρου.

Τι γίνεται όταν το δώρο δεν τους αρέσει
Θα σας έχει συμβεί. Η μικρή σας κόρη ανοίγει με αγωνία το δώρο της γιαγιάς, αλλά η γκριμάτσα αποδοκιμασίας που ακολουθεί σας δίνει να καταλάβετε ότι αντί για το μουσικό κουτί, για παράδειγμα, που της αγόρασε, θα προτιμούσε την Barbie! Στις περισσότερες περιπτώσεις οι μαμάδες προσπαθούν να "τα μπαλώσουν", αλλά αυτή η απολογητική στάση δεν είναι κατανοητή από τα μικρά παιδιά. Προτιμότερο είναι να δείξετε ότι όντως καταλαβαίνετε την απογοήτευση και αμέσως να σκεφτείτε τρόπους να κάνετε αυτό το δώρο πιο ελκυστικό.

" Όλοι οι φίλοι μου το έχουν"
Μια άκρως συνηθισμένη φράση που χρησιμοποιούν τα παιδιά όταν δεν παίρνουν αυτό που θέλουν. Σε αυτή την περίπτωση μπορείτε να του εξηγήσετε ότι δεν κάνουμε απαραίτητα ό,τι οι άλλοι γιατι είμαστε μοναδικοί. Σε μια πιο μακροπρόθεσμη στρατηγική, θα βοηθούσε αν μιλούσατε στο παιδί σας ή και το ίδιο ερχόταν σε επαφή με ανθρώπους λιγότερο τυχερούς, που στερούνται ακόμη και βασικών αγαθών. Κάντε μια οικογενειακή επίσκεψη σε ξενώνες άπορων παιδιών ή προσφυγόπουλων, μιλήστε του για τους ανθρώπους που κάθονται στη μέση του δρόμου ζητώντας χρήματα από τους περαστικούς. Με τον τρόπο αυτό θα εκτιμήσει όλα όσα έχει, τα οποία, τελικά, δεν είναι αυτονόητα για όλους.

Σχόλια

  1. Δήμητρα συγχαρητήρια για το καταπληκτικό άρθρο, αλλά και για το blog σου! (μόλις σήμερα το ανακάλυψα, κι αισθάνομαι πολύ τυχερή!) Θεωρώ το εγχείρημά σου καταπληκτικό, δεδομένου ότι είσαι άτομο με πολλές ευαισθησίες ,ενσυναίσθηση, και απίστευτη γλυκύτητα... Οπότε δεν θα μπορούσε να υπάρξει ιδανικότερο άτομο από σένα για να ξεκινήσει κάτι τέτοιο...
    Καλή επιτυχία λοιπόν!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έφη, σε ευχαριστώ πολύ πολύ για τα όμορφα λόγια! Εύχομαι να βρίσκεις πάντα θέματα που σου αρέσουν!

      Διαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις