ΧΡΗΣΤΟΣ ΔΑΣΚΑΛΑΚΗΣ: "ΑΛΙΜΟΝΟ ΑΝ ΤΑ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ ΗΤΑΝ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ"

ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΟ ΕΠΙΤΥΧΗΜΕΝΟ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟ "Η ΧΙΟΝΟΝΙΦΑΔΑ ΠΟΥ ΑΓΑΠΗΣΕ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ", Ο ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ ΜΙΛΑ ΣΤΗΝ ΜΑΜΑΔΟΧΩΡΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΩΣ ΞΕΚΙΝΗΣΕ ΝΑ ΓΡΑΦΕΙ, ΤΙ ΤΟΥ ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ ΑΥΤΗ Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ, ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΠΟΥ ΟΦΕΙΛΕΙ "ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ".

 

 

Η "Χιονονιφάδα" του βρίσκεται ήδη στην 4η έκδοσή της, γεμίζοντας τον με χαρά και ικανοποίηση. Με αφορμή το παραμύθι του, το οποίο αναμένεται να "ανεβεί" στο σανίδι του θεάτρου Αλκμήνη φέτος το χειμώνα, ο Χ. Δασκαλάκης μιλά, μεταξύ άλλων, για την προσφορά στον συνάνθρωπο, την διαχείριση της απώλειας και την σημασία της προσωπικής ελευθερίας.  Όπως λέει, "πίσω από τα πιο τρυφερά παραμύθια κρύβονται οι μεγαλύτερες αλήθειες".




Πώς πρόεκυψε η συγγραφή στη  ζωή σας και τι σας προσφέρει αυτή η διαδικασία;
Προέκυψε όπως όλα τα ωραία στη ζωή μας. Τυχαία! Στην αρχή έγραφα στίχους για ανεκπλήρωτους  έρωτες (αλίμονο αν ήξερα σε εκείνη την ηλικία για έρωτες), για χαμένες αγάπες, για όλα εκείνα τα μελοδραματικά που στοιχειώνουν το μυαλό μας ως έφηβοι. Οι στοίχοι έγιναν ποιήματα, τα ποιήματα μικρές ιστορίες και οι ιστορίες έγιναν  παραμύθια. Όλα τους με βοήθησαν να διώξω τις σκιές που βασάνιζαν την τότε ζωή μου. Τώρα, λειτουργούν λυτρωτικά και με βοηθούν να μένω σε επαφή με την αθώα πλευρά μου. Ή τουλάχιστον με ό,τι έχει μείνει από αυτήν… 

Πως ακριβώς "υφαίνετε" τις παιδικές ιστορίες; Πως εμπνέεστε; Διάβασα ότι αφετηρία του τελευταίου σας βιβλίου είναι προσωπικές σας στιγμές και βιώματα. Πόσο βοηθητικό ήταν αυτό ως προς την ιστορία αλλά και την δική σας προσωπική εξέλιξη;


Είχα την «ευκαιρία» να ξεκινήσω με τα δύσκολα, γράφοντας ποίηση. Και όπως ξέρετε, η ποίηση είναι κάτι πολύ προσωπικό. Αυτή η «προσωπική» διαδικασία λοιπόν συνεχίστηκε και αργότερα με τη συγγραφή παραμυθιών. Γράφω για όσα με προβληματίζουν, με αγγίζουν, με συγκινούν, για όσα νιώθω πως αξίζει να αφήσω πίσω μου. Έτσι έγινε και με τη «Χιονονιφάδα που αγάπησε το Καλοκαίρι». Όπως ξέρουμε όλοι μας, πίσω από τα πιο τρυφερά παραμύθια κρύβονται οι μεγαλύτερες αλήθειες.

Νιώθετε ότι η επιτυχία άργησε να έρθει στο δρόμο σας; Το παραμύθι σας βρίσκεται αυτή τη στιγμή στην 4η έκδοση του μέσα σε επτά μόλις μήνες. Νιώθετε ένα είδος δικαίωσης;
Περίεργη λέξη η «επιτυχία». Μεταφράζω την πορεία κάθε βιβλίου μου σε αγάπη και αγκαλιές. Όταν το 2012 κυκλοφόρησε η πρώτη μου ποιητική συλλογή νόμιζα ότι θα μείνω εκεί. Δεν έβλεπα μέλλον. Δύσκολα το κοινό εμπιστεύεται νέους συγγραφείς.  Η ανταπόκριση όμως με διέψευσε. Μια ανταπόκριση μικρή για βιβλίο, τεράστια όμως για ποίηση. Και έτσι, το ένα έφερε το άλλο, μέχρι που φτάσαμε στη «Χιονονιφάδα που αγάπησε το Καλοκαίρι». Όχι, δεν περίμενα ότι θα φτάσουμε ούτε καν στη δεύτερη έκδοση. Έχω εκπαιδευτεί να μην έχω προσδοκίες, έχω όμως διδαχθεί  να πιστεύω στο όνειρο.
Στιγμιότυπο από παρουσίαση σε σχολείο

Πείτε μας δυο λόγια για την ιστορία της Χιονονιφάδας. Γιατί αγάπησε το καλοκαίρι, μια εποχή που, θεωρητικά, θα μπορούσε να την «λιώσει»;
Το παραμύθι μας, και κυρίως ο τίτλος του, μιλάει διακριτικά για αυτό το πάντρεμα δυο διαφορετικών πραγμάτων. Απόδειξη, πως όλα στη ζωή μας είναι πιθανά. Πρόκειται για μια ιστορία τρυφερή, με μια «ονειρική» εικονογράφηση της Ντανιέλας Σταματιάδη, που έχει μαγέψει  τους φίλους μας. Και αυτή είναι άλλωστε η μαγεία ενός βιβλίου. Να μιλήσει στις καρδιές μικρών και μεγάλων, να μας θυμίσει όμορφες στιγμές,  να μας ηρεμήσει, να μας γαληνέψει  λίγο την ψυχή. Μέσα από αυτήν την ιστορία μαθαίνουμε πως τίποτα δεν τελειώνει, τίποτα δε χάνεται. Ακόμα και μια Χιονονιφάδα, μπορεί να επιβιώσει μέσα στο Καλοκαίρι, με έναν καινούριο και υπέροχο τρόπο. Γιατί όπως είπαμε, στη ζωή μας, όλα είναι πιθανά!


Ποια μηνύματα φιλοδοξεί να «περάσει»  το συγκεκριμένο παραμύθι στα παιδιά και σε ποιες ηλικίες απευθύνεται ιδανικά;
Όταν γράφω κάτι, θέλω πρωτίστως να θυμίσω σε εμένα κάποια πράγματα που δε θα ήθελα να ξεχάσω μεγαλώνοντας. Έτσι έγινε και με το παραμύθι μας, το οποίο μιλάει για την αξία της ελευθερίας, του σεβασμού προς τις επιθυμίες μας, τα όνειρα μας, τις απαιτήσεις των άλλων προς εμάς, τη δύναμη της ζωής και την αρετή της υπομονής. Και όλα αυτά, διακριτικά δοσμένα, στολισμένα με εικόνες τρυφερές, με λέξεις απλές και ανθρώπινες.
Τώρα για την ηλικία, ρωτάτε έναν άνθρωπο που συλλέγει παραμύθια από όλον τον κόσμο. Αλίμονο αν τα παραμύθια ήταν μόνο για παιδιά. Εγώ βλέπω τα εξώφυλλα των παιδικών βιβλίων και μου φτιάχνουν τη διάθεση. Ένα τέτοιο ήταν και το  παραμύθι που θέλαμε να δημιουργήσουμε και εμείς. Και χαίρομαι που νιώθω πως τα καταφέραμε.


 Πόσο μεγάλη είναι για εσάς η σημασία της προσωπικής επιλογής και κατά πόσο μπορούμε, τελικά, να επιλέγουμε ελευθέρα;
Δεν υπάρχει πιο μεγάλο αγαθό από την ελευθερία. Και τίποτα πιο σπουδαίο από το να  αποφασίζουμε οι ίδιοι για όσα μας αφορούν στη ζωή μας, για όσα μπορούν να μας δώσουν λίγη χαρά και ευτυχία. Προσωπικά έχω δώσει «μάχες» για τα δικά μου θέλω και τα δικά μου όνειρα. Και με τη βοήθεια του Θεού, αυτές οι μάχες κερδήθηκαν. Συνεχίζω όμως να «πολεμώ» γιατί ζούμε σε μια πανέμορφη μα δύσκολη χώρα και δεν πρέπει στιγμή να επαναπαυόμαστε. Θέλει αρετή και τόλμη η ελευθερία!

Στην Χιονονιφάδα πραγματεύεστε διακριτικά και την απώλεια. Πως μπορούμε μικροί-μεγάλοι να την διαχειριστούμε;
Με την αποδοχή! Με την κατανόηση και τη συνέχιση της ζωή μας με περισσότερο ζήλο και καλοσύνη. Στο παραμύθι μας, η απώλεια μετατράπηκε σε ζωή. Το φύλλο που πέφτει γίνεται λίπασμα, το κουκούτσι που πετάμε γίνεται σπόρος, οι άνθρωποι που «φεύγουν» μας αφήνουν τις συμβουλές τους, τα λόγια τους, την αγάπη τους και εμείς γινόμαστε πιο δυνατοί, πιο καλοί, πιο ανθρώπινοι».

 Σχεδιάζετε κάποιες παρουσιάσεις το προσεχές  διάστημα;
Έχω αφήσει για την καινούρια σχολική περίοδο τα σχολεία και τα βιβλιοπωλεία που δεν πρόλαβα να επισκεφτώ τον προηγούμενο χειμώνα. Πάντα βέβαια λαμβάνουμε και προσκλήσεις της τελευταίας στιγμής, για αυτό και αν μας διαβάζουν οι φίλοι εκπαιδευτικοί, το πιο ιδανικό είναι να μας ενημερώσουν μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου. Πρώτη Νοεμβρίου ξεκινάμε δυναμικά ξανά!

Το χειμώνα θα δούμε το παραμύθι σας να ζωντανεύει στη σκηνή του θεάτρου Αλκμήνη.
Τι διαφορετικό να περιμένουμε; Μπορείτε να μας δώσετε κάποια στοιχεία;
Το παραμύθι μας φέτος το χειμώνα θα πάρει όντως σάρκα και οστά και θα μας κρατήσει τρυφερή συντροφιά, για έναν κύκλο περιορισμένων παραστάσεων, με την πρεμιέρα να έχει προγραμματιστεί  για τις αρχές Νοεμβρίου. Πρόκειται για μια παράσταση, πάντα στα τρυφερά πλαίσια του βιβλίου, που θα εμπλουτιστεί με καινούριες «σκηνές», γέλιο και όμορφα τραγούδια. Θα είναι μια παράσταση για όλη την οικογένεια, για όλους όσους θα θελήσουν να περάσουν την Κυριακή τους λίγο πιο τρυφερά,  θα θελήσουν να ξεχαστούν και να νιώσουν την ψυχή τους να πλημμυρίζει με αγάπη, ελπίδα και χαμόγελο.


Επηρεάζει η σημερινή κατάσταση της χώρας τη δημιουργικότητα ενός συγγραφέα;
Όταν συμβαίνουν δραματικά γεγονότα, τότε ναι. Προσωπικά "κλειδώνω". Θλίβομαι. Λυπάμαι που είμαι ανάξιος να κάνω κάτι δραστικό πέρα από τα βασικά και αυτονόητα. 

Θα είχαν θέση στο χώρο  της πολιτικής οι άνθρωποι των γραμμάτων;
Οι άνθρωποι των «γραμμάτων» είναι άνθρωποι με ιδιαίτερες ευαισθησίες και εύθραυστες  ανησυχίες. Δε χωράει στη ζωή τους η υποκρισία, οι υποσχέσεις και τα μεγάλα λόγια. Προσωπικά, προτιμώ να συνεισφέρω με άλλους τρόπους. Να έρχομαι σε επαφή με τα παιδιά, να τα ακούω, να γελάμε, να μοιραζόμαστε συναισθήματα, να παίζουμε, να συνομιλώ με τους δασκάλους τους, να προσπαθώ να αφουγκραστώ την εποχή και τις ανησυχίες της. Ο μοναδικός «επίσημος» τρόπος που θα μπορούσαμε να συνεισφέρουμε, είναι με το να είμαστε δίπλα στην τοπική αυτοδιοίκηση, στους Δήμους και τις δράσεις τους, στους συλλόγους, τα φεστιβάλ  και τα σχολεία. Εκεί, με πολλή χαρά να αφιερώσουμε το χρόνο μας και την ενέργεια μας. Άμεσα και ουσιαστικά, σεμνά και διακριτικά. 
Πιο είναι το προσωπικό σας όραμα, αν θέλετε να το μοιραστείτε μαζί μας;
Να είμαι χρήσιμος εκεί που μπορώ, μέσα από τις ιστορίες και τα βιβλία μου. Να έχω την ευλογία να γεράσω και να νιώθω ότι μπόρεσα να πω κάτι σε δέκα  από τα εκατοντάδες παιδάκια που  θα έχω συναντήσει στο δρόμο μου. Να προσπαθήσω να δώσω τη χαρά που δεν μπόρεσα να έχω στη δική μου ζωή ως παιδί. Είναι μια ανάγκη της ψυχής μου και οφείλω να της μείνω πιστός.

Κλείνοντας, νιώθετε ότι οφείλετε ένα «Ευχαριστώ» κάπου σαν συγγραφέας και σαν άνθρωπος;
Σίγουρα!  Το μεγαλύτερο το οφείλω στους ανθρώπους που με έφτασαν εδώ. Στους ανθρώπους που αγόρασαν το πρώτο μου βιβλίο χωρίς να με έχουν γνωρίσει ποτέ προσωπικά και σε αυτούς που με στήριξαν στη συνέχεια. Το οφείλω στους εκδότες που πίστεψαν σε εμένα τη στιγμή που όλες οι υπόλοιπες πόρτες ήταν κλειστές. Το οφείλω στους φίλους μου, που ήταν εκεί στην πρώτη μου παρουσίαση και συνεχίζουν να με υποστηρίζουν με ζήλο και περηφάνια . Το οφείλω καθημερινά σε όλους τους αναγνώστες , μικρούς και μεγάλους, που μου έδωσαν την ευκαιρία να σταθώ στα πόδια μου, να μοιραστώ την ιστορία μου, που μου επιτρέπουν να έχω μια μικρή θέση στη ζωή τους. 

Η "Χιονονιφάδα που αγάπησε το καλοκαίρι" κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Άγκυρα.









Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις